3 x Waarom je jouw datanetwerk jaarlijks een APK moet geven

backup maken - datanetwerk apk

DIT kun je gewoon delen

Het aantal cybercrime-aanvallen stijgt elk jaar weer fors. In de maanden april, mei en juni 2023 nam het aantal cyberaanvallen met 25 procent toe vergeleken met het eerste kwartaal. Hackers slaagden erin bedrijfsnetwerken binnen te dringen door gebruik te maken van gestolen inloggegevens. Het is dus echt geen overbodige luxe om je datanetwerk goed te beschermen en regelmatig te controleren en updaten. Toch wordt dat vaak vergeten.

APK voor je netwerk

Dat onze auto jaarlijks een APK-keuring moet krijgen vinden we allemaal heel logisch. Zo weten we zeker dat alles goed werkt, kunnen we de gebreken op tijd laten repareren en kunnen we komend jaar weer veilig doorrijden. Maar als het gaat om ons datanetwerk denken we daar vaak helemaal niet over na. En dat terwijl we er minstens zo afhankelijk van zijn als van onze auto!

Een datalek, virus of andere cyberaanval kan hele grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Het kan de veiligheid van je klantgegevens en daarmee je betrouwbaarheid als bedrijf zwaar beschadigen. En nog erger, het kan je processen volledig stil leggen! Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Veiligheidsscan

Gelukkig kun je veel van de cyberaanvallen voorkomen door de kwetsbaarheden in je datanetwerk tijdig op te sporen met een veiligheidsscan. Ja inderdaad, het is precies zoals de APK voor je auto. Door je data-netwerk regelmatig te scannen op gevaren en zwakke plekken, kun je hier tijdig actie op ondernemen en de kwetsbaarheden aanpakken. Dit beschermt je niet alleen voor online kwaad van buitenaf, maar zorgt er ook voor dat jij volledig op je netwerk kan vertrouwen voor de rest van het jaar.

Nog niet overtuigd? Hierbij de 3 redenen waarom je ook je data-netwerk jaarlijks een veiligheidsscan moet geven:

Speurt zwakke plekken op

Het spoort de kwetsbaarheden en zwakke plekken in je netwerk op, zodat je deze kunnen oplossen of je data kunnen verplaatsen naar een veiligere plek. Zo voorkom je vroegtijdig dat je bedrijf geraakt wordt door een cyberaanval.

Scant op verdachte bestanden

Het scant je netwerk op verdachte bestanden, zodat je deze meteen aan kunt pakken en je data hiervan kunnen beschermen. Je weet maar nooit wie die bestanden per ongeluk opent. In de prullenbak ermee!

Test de werking van je datanetwerk

Je test de werking van je hele netwerk, zodat jij en je medewerkers de komende tijd veilig en zonder problemen door kunt werken. Zonder goed datanetwerk geen efficiënt bedrijf!

Ook je datanetwerk beschermen?

Let dan op de veiligheid binnen je bedrijf. Meer weten over hoe jouw bedrijf beschermd is tegen cyberaanvallen? Ga naar https://ditit.nl/ict-veiligheidsscan/