De 3 gouden back-up regels voor dummies!

back-up voor dummies

DIT kun je gewoon delen

Steeds meer bedrijven zijn volledig afhankelijk van hun ICT-infrastructuur. Een steeds groter deel daarvan staat online, in de cloud. En tegelijkertijd zijn ransomware en hackers actiever dan ooit!

Een goede back-upstrategie is daarom essentieel, zodat je daarop terug kunt vallen in geval van nood. Of als je slachtoffer wordt van ransomware of hackers. 

Met een paar slimme tips zorg je al dat je data (en dat van je klanten en relaties) een stuk veiliger is. Om je op weg te helpen hebben we 3 gouden back-up regels voor je op een rijtje gezet: 

Zorg voor minimaal 3 kopieën van je data

Met drie kopieën bedoel ik dat je moet zorgen voor twee extra back-ups, naast het originele bestand. 

De kans dat er iets misgaat met drie apparaten tegelijkertijd is natuurlijk een stuk kleiner dan met twee. Vooral omdat de meeste mensen hun eerste back-up vaak dichtbij de originele data bewaren. Dan kan het zomaar zijn dat je originele data en eerste back-up beide verloren gaan (Voel je de paniek al opkomen?). Een tweede back-up, bewaart op een andere locatie, kan dan heel veel problemen voorkomen!

Bewaar je back-ups op 2 verschillende locaties

Het is slim om je back-ups te bewaren op minimaal 2 verschillende locaties: één fysiek (bijvoorbeeld een externe harde schrijf) en één digitaal (in de cloud). 

Je data verliezen kan namelijk gebeuren op verschillende manieren. Een fysieke back-up is bijvoorbeeld niet bestand tegen brand en een digitale niet tegen hackers. Door beide te hebben is je data extra veilig!

Test of je back-up werkt

Dit klinkt heel logisch, maar wordt best vaak vergeten. En het kan natuurlijk alleen je redding zijn als alles goed werkt en de data up-to-date is. 

Zet daarom periodiek een gemaakte back-up terug en controleer of alles naar verwachting werkt.

Vragen over je back-up? Ieder bedrijf heeft natuurlijk te maken met andere data en uitdagingen. Benieuwd wat voor jou de slimste oplossing is? We denken graag met je mee 😊

Stuur hier je vraag in