De 3 gouden back-up regels voor dummies!

backup voor dummies

DIT kun je gewoon delen

Steeds meer bedrijven zijn volledig afhankelijk van hun ICT-infrastructuur. Een steeds groter deel daarvan staat online, in de cloud. En tegelijkertijd zijn ransomware en hackers actiever dan ooit!

Een goede back-up strategie is daarom essentieel, zodat je daarop terug kunt vallen in geval van nood. Of als je slachtoffer wordt van ransomware of hackers. 

Met een paar slimme back-up tips zorg je al dat je data (en dat van je klanten en relaties) een stuk veiliger is. Om je op weg te helpen hebben we 3 gouden back-up regels voor je op een rijtje gezet: 

  1. Zorg voor minimaal 3 kopieën van je data.

Met drie kopieën bedoel ik dat je moet zorgen voor twee extra back-ups, naast het originele bestand. 

De kans dat er iets misgaat met drie apparaten tegelijkertijd is natuurlijk een stuk kleiner dan met twee. Vooral omdat de meeste mensen hun eerste back-up vaak dichtbij de originele data bewaren. Dan kan het zomaar zijn dat je originele data en eerste back-up beide verloren gaan (Voel je de paniek al opkomen?😱). Een tweede back-up, bewaart op een andere locatie, kan dan heel veel problemen voorkomen!

  1. Bewaar je back-ups op 2 verschillende locaties

Het is slim om je back-ups te bewaren op minimaal 2 verschillende locaties: één fysiek (bijvoorbeeld een externe harde schrijf) en één digitaal (in de cloud). 

Je data verliezen kan namelijk gebeuren op verschillende manieren. Een fysieke back-up is bijvoorbeeld niet bestand tegen brand en een digitale niet tegen hackers. Door beide te hebben is je data extra veilig!

  1. Test of je back-up werkt

Dit klinkt heel logisch, maar wordt best vaak vergeten. En je back-up kan natuurlijk alleen je redding zijn als alles goed werkt en de data up-to-date is. 

Zet daarom periodiek een gemaakte back-up terug en controleer of alles naar verwachting werkt.

Vragen over je back-up? Ieder bedrijf heeft natuurlijk te maken met andere data en uitdagingen. Benieuwd wat voor jou de slimste oplossing is? We denken graag met je mee 😊

Stuur hier je vraag in