In 5 stappen de IT-strategie van je organisatie in beeld

it strategie in beeld

DIT kun je gewoon delen

Een IT-strategie is een enorm belangrijk onderdeel van elke organisatie. Het helpt de communicatie, efficiëntie en beveiliging te verbeteren.

Beveiliging als onderdeel van je IT-strategie

Een belangrijk onderdeel daarvan is een beveiligingsstrategie. Hierin kijk je hoe je je organisatie structureel het beste kunt beveiligen tegen cyberaanvallen. In de onlinewereld waarin we leven, móet je security nou eenmaal goed op orde zijn. Bijna iedere organisatie werkt wel met persoons- en bedrijfsgegevens. En daarnaast wordt de AVG-wetgeving wordt steeds meer aangescherpt. 

Een goede IT-strategie helpt bij continuïteit

Hoe dan? Een goede strategie zorgt ervoor dat je als organisatie een gedegen plan hebt bij onverwachte uitval, technische storingen of andere problemen. Het zorgt ervoor dat je veel gevallen al kunt ondervangen en in geval van nood precies weet wat je moet doen. Zo kan je organisatie zo probleemloos blijven werken.

In 5 stappen naar een ijzersterke strategie

De grote vraag is natuurlijk: ‘Hoe dan?’. Waar begin je bij het opstellen van een IT-strategie? 

Het begint altijd met een uitgebreid gesprek om een zo volledig mogelijk beeld van de organisatie en hun vragen en problemen te krijgen. De volgende vragen komen daarbij aan bod:

1. Wat is er allemaal al?

Het is ten eerste zaak om de huidige situatie in beeld te brengen. Welke systemen worden gebruikt, hoe ziet het netwerk eruit, welke data wordt er gebruikt en opgeslagen en welke mensen werken daar allemaal mee?

2. Waar liggen zorgen of wensen?

Vaak ligt er een vraag, zorg of probleem achter op het moment dat een organisatie aan de slag wil met een IT-strategie. Wat is de aanleiding? Waar lopen ze tegenaan? Wat zouden ze graag anders willen?

3. Past de huidige ICT-omgeving bij de norm van vandaag?

Nu de huidige situatie in kaart is gebracht is het goed om deze te vergelijken met de norm van vandaag de dag. Voldoet het aan de AVG-wetgeving? Is het up-to-date met de nieuwe ontwikkelingen en beveiligd voor de nieuwe vormen van cybercriminaliteit?

4. Tijd voor aanbevelingen!

Aan de hand hiervan kun je aanbevelingen gaan doen. Waar kan de organisatie efficiënter of veiliger werken? Welke acties en implementaties zijn hiervoor nodig?

5. Zorg dat elke aanbeveling betrekking heeft op één van de IT-speerpunten, zodat duidelijk is waar elke maatregel of verandering voor dient. De belangrijkste speerpunten zijn: 

  • User rechten
  • MFA (multifactorauthenticatie)
  • Back-up, in de cloud of lokaal
  • Antivirus
  • Netwerkrechten (wie heeft waar toegang?)
  • Router of Firewall
  • Wachtwoord manager 

Als je al deze stappen hebt doorlopen en voldoende hebt doorgevraagd, heb je een goede basis gelegd voor een ijzersterke IT-strategie. 

Zie dit stappenplan als voorbereiding die je zelf al kunt doen om je IT-situatie in kaart te brengen en bepaalde problemen op te sporen. Ben je klaar om verder te duiken en een gedegen strategie op te zetten die je organisatie écht vooruit gaat helpen op het gebied van efficiëntie, communicatie en beveiliging? 

We kijken graag met je mee! Dus neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.