Waarom sterke wachtwoorden niet genoeg zijn: de rol van Multi-Factor Authenticatie (MFA)

multi-factor authenticatie (MFA), 2fa

DIT kun je gewoon delen

Zeg eens eerlijk: maak jij al gebruik van Multi-Factor Authenticatie? Je weet dat je het zou moeten inschakelen, maar hebt er nog geen tijd voor gehad. Of je weet nog niet wat het is. We vertellen je waarom je nú je tweestapsverificatie aan wil zetten.

De telefoon gaat: het is je collega. ‘Die link die je me stuurde, die werkte niet goed. Al mijn bestanden zijn weg’, vertelt ze. Oh shit. Je hebt helemaal geen mail gestuurd. Het duurt niet lang voordat je het realiseert: je wachtwoord is gestolen en een hacker heeft toegang tot jouw bedrijfsaccount. Inclusief zakelijke e-mails, documenten, en andere gevoelige gegevens die zich op dat account bevinden. Ze kunnen deze informatie gebruiken voor kwaadaardige doeleinden, zoals diefstal van gevoelige informatie of het verspreiden van malware.

Dit is een situatie die je absoluut wil voorkomen. Wat nou als je jouw account had beveiligd met extra verificatie? Wanneer de hacker je gestolen wachtwoord nu probeert om in te loggen op het Microsoft 365-account van je werk, krijg jij een melding voor extra authenticatie via je telefoon. Aangezien jij niet wil inloggen, blokkeer je de poging. De hacker wordt geconfronteerd met een beveiligingsbarrière en jij krijgt een reminder om misschien toch ook een beter wachtwoord te kiezen.

Sterke wachtwoorden zijn niet genoeg

Wachtwoorden vormen nog steeds een integraal onderdeel van onze online beveiliging. Ze fungeren als de eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang tot onze accounts en gegevens. Maar helaas hebben ze ook enkele ernstige beperkingen:

  1. Menselijke fouten: Mensen zijn niet perfect, en we neigen naar voorspelbare wachtwoordkeuzes, hergebruik van wachtwoorden en het opslaan van wachtwoorden op onveilige plaatsen zoals post-its. Daarom is het gebruik van een wachtwoordmanager altijd aan te raden.
  2. Phishing-aanvallen: Aanvallers hebben geraffineerde methoden ontwikkeld om wachtwoorden te stelen door zich voor te doen als legitieme organisaties en gebruikers te verleiden om hun inloggegevens prijs te geven.
  3. Databreaches: Zelfs als we sterke wachtwoorden gebruiken, kunnen ze worden gestolen in grootschalige datalekken bij organisaties die we vertrouwen.
  4. Brute force-aanvallen: Aanvallers kunnen krachtige computers gebruiken om wachtwoorden te raden door alle mogelijke combinaties te proberen.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is er een groeiende behoefte aan extra beveiligingslagen. Daar komt MFA om de hoek kijken.

Wat is multi-factor authenticatie?

Wat is 2fa? Multi-Factor Authenticatie (MFA), ook bekend als Twee-Factor Authenticatie (2FA), is een beveiligingsmethode die wordt gebruikt om de identiteit van een gebruiker te verifiëren. Dit betekent dat je niet alleen je wachtwoord nodig hebt, maar een andere bewijsvorm dat jij het bent voordat je in een account, systeem of app mag.

Het doel van MFA is om de beveiliging te versterken door te voorkomen dat iemand alleen met een wachtwoord of pincode toegang krijgt tot een beveiligde bron. Door meerdere authenticatiestappen te vereisen, wordt het voor aanvallers zoals cybercriminelen aanzienlijk moeilijker om toegang te krijgen tot je account. Zelfs als ze je wachtwoord kennen.

Drie authenticatiefactoren bij MFA

Multi-Factor Authenticatie maakt gebruik van drie verschillende categorieën van authenticatiefactoren:

  1. Iets wat je weet: Dit is een kennisgebaseerde factor. Een wachtwoord, pincode, of de antwoorden op beveiligingsvragen. Het is iets dat alleen jij zou moeten weten.
  2. Iets wat je hebt: Dit is een bezitgebaseerde factor. Denk aan een mobiele telefoon, smartcard, USB-token of een specifieke hardwarematige sleutel. De gebruiker moet fysiek in het bezit zijn van dit object om toegang te krijgen.
  3. Iets wat je bent: Dit is een biometrische factor, zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning, irisscans of stemherkenning. Deze factoren zijn gebaseerd op unieke fysieke kenmerken van de gebruiker.

MFA vereist dat een gebruiker minstens twee van deze factoren combineert om toegang te krijgen tot een account of systeem. Zo kan je naast het invoeren van een wachtwoord (iets wat je weet), ook een een eenmalige verificatiecode ontvangen via een mobiele app (iets wat je hebt) om toegang te krijgen tot je account.

Steeds populairder

MFA wordt steeds populairder, zoals bij online bankieren, e-maildiensten, sociale media, zakelijke netwerken en andere online platforms. Niet zo gek, want het verbetert de beveiliging aanzienlijk door de kans op ongeautoriseerde toegang te verkleinen, zelfs als het wachtwoord wordt gecompromitteerd. Het is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen cyberdreigingen en het beschermen van gevoelige gegevens.

Bescherm je gegevens en gebruik MFA. Dit hulpmiddel instellen is de allerbelangrijkste stap die je kan zetten in de beveiliging van je onderneming. Hulp nodig met je cyberveiligheid? Vraag hier een veiligheidsscan aan!