Zo bescherm je jouw bedrijf tegen een cyberaanval

cybersoftware - cyberaanval

DIT kun je gewoon delen

Cyberaanvallen kunnen op verschillende manieren plaatsvinden, zoals via phishing-e-mails, waarbij criminelen zich voordoen als betrouwbare afzenders om gevoelige informatie te stelen. Of via malware, kwaadaardige software die heimelijk op je computer wordt geïnstalleerd en schadelijke handelingen uitvoert, zoals het stelen van wachtwoorden of het versleutelen van je bestanden. Dat willen we natuurlijk voorkomen! We geven je een aantal tips om je bedrijf te beschermen tegen een cyberaanval.

Ken de gevaren van een cyberaanval

Zorg ervoor dat al je medewerkers zich bewust zijn van de gevaren van cyberaanvallen. Leer hoe ze verdachte e-mails, links en bijlagen kunnen herkennen en vermijden.

Kies sterke wachtwoorden

Gebruik sterke wachtwoorden voor alle accounts en systemen binnen je bedrijf om je bedrijfsgegevens te beschermen. Een sterk wachtwoord is lang, uniek en bevat letters, cijfers en speciale tekens. Moedig je medewerkers aan om hun wachtwoorden regelmatig te wijzigen.

In plaats van al je wachtwoorden te onthouden of ze op een onveilige manier op te schrijven, kun je een passwordmanager gebruiken om sterke, unieke wachtwoorden te genereren, op te slaan en te beheren.

Update je software

Zorg ervoor dat je regelmatig updates installeert voor al je software, zoals het besturingssysteem en beveiligingsprogramma’s. Updates zijn belangrijk omdat ze problemen in de software oplossen en je computer veiliger maken.

Wanneer een softwarebedrijf een zwakke plek in hun programma ontdekt, brengen ze een update uit om dit te repareren. Door regelmatig updates te installeren, zorg je ervoor dat je computer beter beschermd is tegen cyberaanvallen van hackers en andere gevaren op het internet.

Beperk toegang tot gevoelige informatie

Zorg ervoor dat alleen de mensen die het nodig hebben, toegang hebben tot belangrijke informatie en systemen in je bedrijf. Niet iedereen hoeft dezelfde rechten te hebben.

Gebruik ook extra veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat alleen de juiste mensen binnenkomen, zoals tweestapsverificatie. Dit betekent dat je naast een wachtwoord nog een extra code of bevestiging nodig hebt om binnen te komen. Zo houd je ongewenste personen buiten de deur en bescherm je je bedrijfsgegevens.

Maak back-ups

Maak regelmatig back-ups van al je belangrijke bestanden en gegevens, zoals documenten, foto’s en klantinformatie. Bewaar deze back-ups op een externe locatie of in de cloud, zodat ze veilig zijn in geval van een aanval of een systeemstoring. Back-ups stellen je in staat om je gegevens te herstellen en je bedrijf snel weer operationeel te maken na een cyberaanval. Vergeet niet om regelmatig te controleren of je back-ups correct werken en dat alle benodigde gegevens worden opgeslagen. Met betrouwbare back-ups verklein je de impact van een cyberaanval en zorg je ervoor dat je bedrijf veerkrachtig blijft.

Kies de juiste antivirus- en beveiligingssoftware

Zorg ervoor dat je goede antivirus- en beveiligingssoftware op al je computers installeert. Deze software beschermt je tegen malware, ofwel: slechte programma’s, die je computer kunnen beschadigen. Het is belangrijk om de software regelmatig te updaten, zodat je altijd beschermd bent tegen de nieuwste bedreigingen.

Wij gebruiken Sophos om de computersystemen van onze klanten te beveiligen.

Wat is Sophos?

Sophos zorgt ervoor dat al je beveiligingsmaatregelen goed samenwerken. Denk aan je firewall, antivirussoftware en Wi-Fi-netwerk. Dit kun je vergelijken met een evenement waar meerdere beveiligingsteams aanwezig zijn. Om de veiligheid te garanderen, moeten al die teams met elkaar communiceren. Sophos maakt dit heel makkelijk, want je kunt het hele beveiligingssysteem eenvoudig beheren vanaf één centrale plek. Dit betekent dat je alles kunt controleren en bijwerken zonder dat je overal apart naartoe hoeft te gaan. Het maakt de beveiliging van je bedrijf efficiënter en gemakkelijker te beheren. Zo ben jij beschermd tegen een cyberaanval.

Dit is waarom jouw bedrijf Sophos nodig heeft

Traditionele cybersecurity-software gebruiken lijsten met bekende virussen, malware en andere bedreigingen om je te beschermen. Maar Sophos gaat een stap verder. Het maakt gebruik van bekende aanvalsmanieren en kan ook nieuwe en onbekende bedreigingen opsporen. Zelfs als maar één apparaat besmet is, zorgt Sophos ervoor dat je hele netwerk beveiligd blijft. Het systeem blijft voortdurend mogelijke gevaren analyseren en leert daarbij steeds bij. Daarom kiest DIT IT voor Sophos om jouw bedrijfsgegevens te beveiligen.

Stel dat een van je medewerkers een link opent in een phishing-e-mail, dan herkent Sophos herkent meteen de schadelijke software. De geïnfecteerde computer wordt geïsoleerd van de rest van het netwerk totdat het gevaar is verwijderd. Hierdoor kan er bij een cyberaanval geen gegevens worden gestolen of het hele systeem worden versleuteld. Dit bespaart je bedrijf uiteindelijk heel veel tijd en geld.

Partner van Sophos

DIT IT is een trotse partner van Sophos. Ook benieuwd hoe we jouw bedrijf kunnen beschermen tegen een cyberaanval? Download dan het gratis cybersecurity e-book, of neem contact op.