4 tips voor succesvolle digitale transformatie

4 tips voor transformatie

DIT kun je gewoon delen

Veel bedrijven zien de grote digitale transformatie om zich heen als een risico voor hun organisatie. Vooral voor hun bestaande diensten en soms wat verouderde technologie, zien de snelheid van deze verandering als een gevaar. 

De nieuwe ‘digitale generatie’ benutten de nieuwe digitale technologie vaak een stuk sneller om efficiëntie en klantenservice te verhogen. Om daarin mee te kunnen is een verander-mentaliteit nodig: 

   • Durf kritisch te kijken naar huidige werkwijzen

   • Blijf nieuwsgierig en op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

   • Wees open om oude systemen en manieren los te laten

  Maar hoe neem je de rest van je organisatie mee in deze mentaliteit? We hebben 4 belangrijke punten op een rij gezet, om de verander-mentaliteit in je team door te laten dringen. 

  1. Maak duidelijk waarom digitale transformatie nodig is

  Bereid niet alleen jezelf, maar heel het team voor op verandering. De eerste stap in digitale transformatie is duidelijk maken waarom het anders moet. Stel daarbij vragen als:

    • Wat is de huidige status van huidige processen?

    • Waar treden moeilijkheden of verstoringen op?

    • Hoe (goed) stroomt data & informatie? 

    • Hoe doen eventuele concurrenten dit?

   Ga vanuit hier opzoek naar nieuwe toepassingen die bijdragen aan de strategie van je bedrijf. Door dit vanuit de strategie te delen bij het management, creëer je draagvlak voor de digitale transformatie. Deel hierbij niet alleen de verandering, maar ook de transitie: hoe gaan we dit implementeren, terwijl werkzaamheden doorgaan? 

   2. Tijd voor actie!

   Maak een duidelijk actieplan voor het implementeren van nieuwe digitale oplossingen. Het is belangrijk om hier het hele team in mee te nemen om extra draagkracht te creëren.

   Kijk hierbij naar het gehele plaatje als het gaat om je IT-structuur, door een duidelijke IT-strategie op te zetten. Hoe je dit het beste aan kunt pakken lees je in onze blog: In 5 stappen de IT-strategie van je organisatie in beeld.

   3. Werk samen aan de nieuwe doelen

   Samenwerking is de sleutel tot het succes van de digitale transformatie. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastig om dit multidisciplinair voor elkaar te krijgen. Vaak ligt de focus op het realiseren van een bestaande strategie en heeft iedere afdeling eigen verantwoordelijkheden en prioriteiten. 

   Het is dus cruciaal om iedereen actief onderdeel te maken van de digitale transformatie, door samen met de verschillende teams en afdelingen dagelijkse werkzaamheden te herzien. Denk aan slimmer omgaan met meetings, mails en deadlines en door agenda’s goed op elkaar af te stemmen. Zo ontstaat er rust en ruimte voor verandering.

   4. Maak slim gebruik van bestaande apps en software

   Opkomende technologieën en trends zijn de kracht achter digitale transformatie. Door deze in de gaten te houden en tijdig op in te springen, kun je hier als bedrijf je voordeel uit halen! 

   Het gebruiken van de nieuwste apps en tools is natuurlijk nooit het doel. Maar kijk vooral wat je kan helpen efficiënter, slimmer of klantgerichter te werken. Begin klein, met iets dat snel oplevert en bouw vanuit hier verder. Passend bij de bedrijfsstrategie. 

   Hulp bij je digitale transformatie

   Loop je in je digitale transformatie tegen een specifiek probleem aan, maar weet je niet welke tools het beste passen bij je IT-structuur? Onze specialisten kijken graag, vrijblijvend, met je mee. Grote kans dat er een bestaande oplossing is die je ondernemersleven een heel stuk makkelijker maakt 😉

   Neem contact op