5x Zo behoud je je IT-infrastructuur bij een bedrijfsverhuizing

it-infrastructuur

DIT kun je gewoon delen

Yes, wij verhuizen naar een groter kantoor! En dus weten we als geen ander dat dit een gebeurtenis is waar veel bij komt kijken. Een aspect dat vaak onderschat wordt, maar cruciaal is voor een soepele overgang, is het behoud van je IT-infrastructuur. Hier zijn vijf belangrijke IT-aspecten waar je rekening mee moet houden als je je bedrijf goed wilt verhuizen.

1. Maak een planning

Een succesvolle bedrijfsverhuizing begint met een grondige planning, en dit geldt vooral voor je IT-infrastructuur. Begin zo vroeg mogelijk met het plannen van de verhuizing, liefst enkele maanden van tevoren. Dit geeft je voldoende tijd om alles te coördineren.

2. Plan voor downtime

Hoe goed je ook plant, er kan altijd wat downtime optreden tijdens een bedrijfsverhuizing. Communiceer duidelijk met je medewerkers en klanten over mogelijke onderbrekingen in de service. Probeer de downtime tot een minimum te beperken door bijvoorbeeld kritieke IT-verhuistaken in het weekend of ’s nachts uit te voeren.

3. Check je netwerk

Bij de verhuizing naar een nieuw kantoor is het belangrijk dat je een goed netwerk hebt. Bij een goede IT-infrastructuur is zowel het bekabelde internet als je Wifi-netwerk belangrijk.

Bedrade netwerk

Controleer of het nieuwe kantoor voldoende contactpunten heeft voor het bedrade netwerk. Bovendien moet de bekabeling voldoen aan moderne standaarden om hoge datatransfersnelheden te ondersteunen.

CAT6A-bekabeling is tegenwoordig een must voor optimale prestaties, maar helaas is dit nog niet in alle kantoorgebouwen aanwezig. Zorg ervoor dat je dit vooraf grondig inventariseert en eventueel laat aanpassen. Zo behoud je een goede snelheid voor je IT-infrastructuur.

Wifi-netwerk

Naast bekabeling is ook je Wifi-netwerk heel belangrijk. Een goede wifi-dekking is net zo belangrijk en er zijn diverse factoren die de wifi-kwaliteit kunnen beïnvloeden, zoals de aanwezigheid van glas, beton, staal, en het aantal andere wifi-netwerken in de buurt. Een professionele wifi-meting voorafgaand aan de verhuizing helpt je om te bepalen waar en hoeveel Access Points nodig zijn om een betrouwbare dekking te garanderen.

4. Back-up, back-up, back-up

Het is cruciaal om zorgvuldige back-ups te maken van al je gegevens voordat je begint met de verhuizing. Dit omvat niet alleen bedrijfskritische gegevens, maar ook configuratie-instellingen, licentiesleutels en andere belangrijke informatie. Het is raadzaam om zowel lokale als externe back-ups te maken om ervoor te zorgen dat geen enkel bestand verloren gaat tijdens de overgang.

5. Schakel IT-ondersteuning in

Een bedrijfsverhuizing is een complexe operatie, vooral als het om IT gaat. Als je op zoek bent naar een soepele overgang, is het slim om samen te werken met professionals die ervaring hebben met het verhuizen van IT-infrastructuur. DIT IT helpt je graag om je verhuizing op IT-gebied zo soepel mogelijk te laten verlopen. Neem contact op als je wil sparren over de beste aanpak.

Het behoud van je IT-infrastructuur tijdens een bedrijfsverhuizing is heel belangrijk om de continuïteit van je bedrijfsactiviteiten te waarborgen. Zorg voor een goede planning, investeer in back-up- en herstelprocedures en overweeg professionele hulp om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Succes met je verhuizing!