Stel je een werknemer voor die achter haar computer werkt met belangrijke gegevens van je bedrijf. Op de achtergrond krijgt een hacker stiekem toegang tot de vertrouwelijke bestanden. Hij steelt gevoelige informatie en verkoopt die aan criminelen, die vervolgens losgeld vragen aan het bedrijf. Het klinkt als iets uit een film, maar helaas komt het regelmatig voor in het online landschap van nu. Daarom is cybersecurity zo’n belangrijk onderdeel geworden van elke bedrijfsstrategie en is er meer dan ooit vraag naar cybersecurityspecialisten.
In deze blog leren we jou hoe cybersecurity werkt, waarom het nodig is, wat cybersecurity-experts doen om gegevens te beschermen en hoe je zelf een expert kan worden.
Wat is cybersecurity?
Cyberbeveiliging verwijst naar de praktijken, technologieën en processen die zijn ontworpen om computers, netwerken, programma’s en gegevens te beschermen tegen aanvallen, schade of ongeautoriseerde toegang. Van het beveiligen van persoonlijke gegevens op je smartphone tot het beschermen van grote bedrijfsnetwerken tegen potentiële bedreigingen.
Met de voortdurende evolutie van technologie en de groeiende afhankelijkheid van digitale systemen in ons dagelijks leven, zijn de risico’s op cyberaanvallen toegenomen. Denk aan ransomware-aanvallen, phishing-pogingen en datalekken. In 2023 zijn de methoden van cybercriminelen geavanceerder dan ooit. Des te belangrijker dat jij een goede cyberbeveiligingsstrategie hebt voor je bedrijf.
Wat motiveert een cybercrimineel?
Het belangrijkste motief achter cybercriminaliteit is het verstoren van de dagelijkse bedrijfsactiviteiten en kritieke infrastructuur. Cybercriminelen manipuleren gestolen gegevens ook vaak om er financieel op vooruit te gaan, financieel verlies te veroorzaken, een reputatie te beschadigen, militaire doelen te bereiken en religieuze of politieke overtuigingen uit te dragen. Sommigen hebben niet eens een motief nodig en hacken voor de lol of gewoon om te laten zien wat ze kunnen.
Hoe kun je jezelf beschermen?
Natuurlijk heb je zelf in de hand hoe goed je je gegevens beschermt. We geven je wat tips:
- Regelmatige updates: Zorg ervoor dat al je software, inclusief je besturingssysteem, up-to-date is.
- Sterke wachtwoorden: Gebruik complexe wachtwoorden en overweeg een wachtwoordmanager.
- Tweefactorauthenticatie: Voeg een extra beveiligingslaag toe aan je accounts waar mogelijk.
- Wees waakzaam: Klik niet zomaar op links in e-mails of download bestanden van onbekende bronnen.
- Back-ups: Maak regelmatig back-ups van je belangrijke gegevens.
AI en cybersecurity
De huidige beveiligingsmaatregelen zijn niet altijd genoeg om je netwerk te beschermen tegen hoogopgeleide cybercriminelen. En dat is waar kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd, goed van pas komt om de cyberveiligheid van je bedrijf te versterken!
AI speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de cyberveiligheid, omdat het kan helpen bij het opsporen, voorkomen en bestrijden van bedreigingen. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van AI bij cybersecurity.
Zelf aan de slag met cybersecurity
Zelf aan de slag met cybersecurity? Doe onze gratis cybersecurity check en blijf altijd veilig online!